خانه
نقشه سايت
ورود به سايت
تماس با ما
سال جهش تولید
حماسه 9 دی در کلام مقام معظم رهبری دام ظله العالی
بازرسي و رسيدگي به شكايات
ستاد خبري
دانشگاه اطلاعات و امنیت ملی
داستان های اطلاعاتی
یکشنبه 16 مهر 1391
جاسوسي، روي ديگر سكه جنگ دوم جهاني
توضيحات:
ماجراي دوشيزه گان «وان»
اين داستان گوياى به دام افتادن زنان آلمانى براى جاسوسى بيگانه مىباشد.
يكى از افسران سرويس اطلاعاتى لهستان به بهرهگيرى از ويژگيهاى ظاهرى خود و استفاده از حربه عشق و دوستى نسبت به زنان توانست سوژه مورد نظر خود يعنى زنى را كه منشى رياست ستاد كل ارتش آلمان بود به استخدام سرويس اطلاعات لهستان درآورد.
شرايط سخت زندگى اين زن به اضافه ماجراهاى عشق و عاشقىِ او با سوسنووسكى كه مردى جذاب بود در زمينه جاسوسشدن او نقش مهمى داشت.
دلبستگى و وابستگى شديد اين زن به مأمور اطلاعات از يك طرف و تهديد مأمور اطلاعاتى به ترك او و خروج از كشور زمينه بسيار مناسبى براى مأمور اطلاعاتى فراهم آورد، به طوري كه به او فهماندكه تا مادامى كه اخبار و اطلاعات مورد نياز كشورش را بتواند تأمين كند، مجبور به ترك فرالين نخواهد بود.
بهرهگيرى افسر اطلاعاتى مذكور از روابط گسترده با زنان و ايجاد رقابت و حسادت بين زنان مزبور ، نقش برجستهاى در موفقيت او در خصوص جمعآورى اخبار و اطلاعات از مراكز سياسى ـ نظامى و اقتصادى كه اين زنها عمدتا در آن مراكز مشغول به كار بودهاند، به همراه داشت.
توجه به اين نكته ضروري است كه آنچه در شناسايى اين زن جاسوسه نقش مهم داشت، كنترل رفت و آمد و حساسبودن نگهبان مستقر در محل كار، دقت اطرافيان در نحوه پوشش و وضعيت ظاهرى منشى و نهايتا طرح كنترل دائم منشى مذكور بود. ذكر اين نكته نيز ضرورى است كه غرايز جنسى يكى از عوامل بسيار مهمى است كه همواره مورد استفاده سرويسهاى اطلاعاتى قرارگرفته و مىگيرد.
* * *
درست قبل از شروع جنگ جهانى دوم يكى از معروفترين وقايع جاسوسى در حال انجام بود. اين واقعه مربوط به سرهنگ دوم سوسنووسكى بود. در يك روز مه آلود پس از ورود كليه كارمندان بخش عمليات به وزارت جنگ آلمان واقع در بندر لستراس اتفاقى رخ داد كه باعث جلب توجه ضد جاسوسى آلمان به اين واقعه گرديد.
اتفاق كوچكى بود:
آن روز منشى اصلى يكى از افسران ستاد كل (سرهنگ بخش عمليات) تأخير كرده بود. ولى اين اتفاق كوچك توجه دربان وزارتخانه را به خود جلب كرد. هميشه در گذشته اين منشى براى كار به موقع حاضر مىشد و لباسهاى ارزانقيمت به تن مىكرد. در حالى كه آن روز اين وضع به كلى تغيير كردهبود.
در نتيجه تغييرات تازه، دربان به فكر فرو رفت.
چند روز بعد او هنگام بازرسىِ شبانه خود متوجه شد كه چراغ يكى از اتاقها روشن است. دربان وارد اتاق شد و فرالين وان .ن را مشغول ماشين كردن اوراقى ديد. فرالين در اثر ورود دربان كمى آشفته شدهبود ولى با سرعت وضع طبيعى خود را بازيافته و از كار زياد خود گله كرد.
دربان متوجه كفشهاى خوشدوخت، پالتوى پوست، دربِ باز گاو صندوق و حالت وحشتزده فرالين وان .ن شد.
روز بعد او نزد سرهنگ بخش عمليات رفته و اتفاقات شب گذشته را گزارش كرد. سرهنگ در ابتدا كمى ناراحت شد، سپس محتوى گاوصندوق خود را به ياد آورد. اين اسناد عبارت بود از طرحهاى اقدامات عليه چك و اسلواكى و لهستان، آمارى از وضع و قدرت فعلى بعضى از سلاحهاى ورماخت، تشريح سلاحهاى تازه و طرحهاى آنان «رقم توليد و غيره».
در طى روزهاى بعد سرهنگ منشى خود را با دقت بيشترى تحت نظر داشت. سه روز متفاوت او دير وقت به اداره خود بازگشته، محتوى گاوصندوق را بازرسى كرد. شب چهارم متوجه شد كه ده صفحه آخر يك گزارش مهم مفقود شده است. او مشغول مطالعه اين طرح بود و فرالين وان .ن ماشين كردن بعضى از تغييرات آن را به عهده داشت. ولى با وجود اين او اجازه نداشت مدارك را خارج از گاو صندوق نگاهدارى كند.
با وجود اينكه روز بعد سند در گاو صندوق قرار داشت ولى سرهنگ آماده قبول معناى واقعى كشف خود بود. او وقايع را به واحد ضد جاسوسي گزارش كرد و بالاخره تصميم گرفته شد كه منشى را تحت مراقبت دائم قرار دهند.
تا آخر آن هفته چهارده تن از دوستان فرالين وان .ن تحت مراقبت مداوم قرار گرفتند و بدون اينكه خودِ آنان متوجه شده باشند تحت مراقبت قرار داشتند. بزودى مدارك كافى به دست مأمورين آلمانى كه در اين عمليات فعاليت مىكردند افتاد و دستگيرى آنان به آسانى امكانپذير بود ولى هدف اصلى آنان سرهنگ دوم سوسنووسكى بود. براى دستگيرى يك وطنپرست لهستانى لازم بود كه او را در حين عمل دستگير نمايند.
در نتيجه مراقبت كشف گرديد كه سوسنووسكى با سازمان مخفى فرانسه در تماس است. يك مأمور پنهانى با سوسنووسكى تماس گرفته و خود را مأمور (سرويس اطلاعات فرانسه) معرفى كرد. سوسنووسكى شكى نبرده، لذا آمادگى خود را براى فروختن مدارك سرى نظامى آلمان ابراز داشت.
به اين ترتيب روز بعد او در ازاى مبلغ قابل توجهى در يكى از اتاقهاى انتظار درجه يك يكى از راهآهن هاى برلن، مدارك را تسليم فرستاده ضد جاسوسى آلمان كرد. در عرض دو سه ثانيه سوسنووسكى و مأمور هر دو دستگير شدند. البته توقيف مأمور نيز لازم بود، چون براى اعتراف مظنون نيازمند به اعتراف تطميعكننده بود.
در عرض دهدقيقه بعد ساير اعضاى شبكه در قسمتهاى مختلف برلن دستگير شدند.
بازجويىها و آزمايشهاى متعددى به طور مداوم در چند شب و روز صورت گرفت و پس از طى مدت زيادى تمام داستان فاش گرديد.
سوسنووسكى مرد فوقالعاده خوشقيافهاى بود، با قد بلند، اندام متناسب و رفتار خوشايند. او پس از اينكه درجه افسرى را در ارتش لهستان به دست آورد، وارد سرويس اطلاعات نظامى شد. سپس براى به دست آوردن اطلاعات در باره سلاحهاى آلمانى، بخصوص به منظور به دست آوردن طرحهاى اصلى از ستاد كل ارتش آلمان به آنجا فرستاده شدهبود.
او هنگام اقامت در برلن وارد مجامع ديپلماتيك و اشرافى آلمان شد. او نفوذ زيادى بر روى زنها داشت و مىكوشيد تا آنجا كه ممكن است ماجراهاى عشقىِ خود را توسعه دهد. البته هميشه با اين فكر كه اخبارى سرى به دست آورد.
او بالاخره وسيلهاى را كه دنبال آن مىگشت پيدا كرد. اين وسيله فردى نبود جز فرالين وان.ن كه در O.K.Hرياست ستادكل ارتش آلمان منشى بود. او عضو فاميل اشرافى پروسى بود كه اكنون به روز فلاكتبارى افتاده بود. پدرش در گذشته يكى از افسران عالىرتبه ارتش امپراطورى آلمان بود. او به اتفاق مادرش تحت شرايط سختى زندگى مىكردند. مدت كمى پس از آشنايى با سوسنووسكى ماجراى عشقى بين آنها برقرار شد. اين ماجرا از نظر او بسيار جدى بود.
كمى بعد سوسنووسكى با يكى از دوستان و همكاران فرالين وان.ن آشنا شد. اين سه نفر اوقات زيادى را با يكديگر مىگذراندند. سوسنووسكى آنها را به رستوران، بار و باشگاههاى شبانه مىبرد و پذيرايى فوقالعادهاى از آنها مىكرد. به آنها هداياى گرانقيمت مىداد و طبق سيستم معينى بتدريج آنان را به زندگى اشرافى عادت مىداد. او به زودى بدون اطلاع فرالين وان .ن روابط عاشقانه با فرالين وان .ب برقرار كرد.
فرالين وان .ب او را به فاميل خود معرفى كرد. سوسنووسكى با مادر او با مهارت رفتار مىكرد و ديرى نگذشت كه زندگى آنان به وضع گذشته بازگشت. قروض آنان پرداخت شد و آنها توانستند حداقل زندگى متناسب با وضع طبقاتى خود ترتيب دهند.
پيرزن اميدوار بود كه روزى اين افسر خوش قيافه و پولدار را به عنوان داماد خود بپذيرد و به اين دليل با وجود قوانين اخلاقىِ خشكِ متعلق به طبقه خود هنگامى كه سوسنووسكى شب را در منزل آنان مىگذراند، مخالفتى نمىكرد. هرچه روابط او و دخترش محكمتر مىشد پيرزن راجع به آينده خوشبينتر مىگرديد.
در طول اين مدت بتدريج حسادت بين دو زن جوان ايجاد شده بود. اين ممكن بود خطرناك باشد ولى سوسنووسكى با چنان مهارتى اوضاع را اداره مىكرد كه بالاخره هر دوى آنان با سهمى كه از عشق او داشتند راضى بودند. در نتيجه اين حسادت، احتياج آنان به او شديدتر مىشد.
سوسنووسكى منتظر لحظه مناسب بود و لحظهاى فرا رسيد كه هويت خود را بر آنان آشكار ساخت. او به آنها گفت كه مأمور مخفى لهستانى است. نامبرده مشكلات خود را شرح داد و با نشان دادن نامههاى رؤساى خود در ورشو اظهار داشت كه آنها از او ناراضى هستند و در صورتى كه فعاليتهاى جديدى را آغاز نكند به ورشو احضار خواهد شد تا به خدمت ارتش بازگردد. اين دو زن نمىتوانستند دورى او را تحمل كنند و سوسنووسكى با استفاده از اين موضوع به هريك از آنها به طور جداگانه اظهار داشت كه اگر بتواند مأموريت خود را با موفقيت انجام دهد او را به همسرى اختيار خواهد كرد و با پاداشى كه از دستگاه براى اين مأموريت تعيين كرده خواهند توانست به راحتى در اروپا زندگى كنند.
هر دو دختر همكارى با او را قبول كردند. فرالين وان.ن نيز در مركز ستاد كل كار مىكرد. گرچه شغل او اهميت و حساسيت كار فرالين وان.ب را نداشت.
سوسنووسكى به هنگام ارتباطات شبانه خود دستورات لازمه را به آنان مىداد. آنها شبانه مداركى به منزل مىآوردند تا سوسنووسكى از آنها عكسبردارى كند. ديرى نگذشت كه منزل فرالين وان .ن محل ملاقات چند تن از زيباترين زنان جامعه برلن شد. اينها در زمينههاى سياسى ـ نظامى و اقتصادى نفوذ داشتند. سوسنووسكى روابط خود را در ميان اين زنان توسعه مىداد.
در ابتدا مدارك او در ورشو جلب توجه فراوان كرد. ولى بتدريج هر چه اخبار فرستادهشده اهميت بيشترى مىيافت شك آنان نسبت به او بيشتر مىشد. اهميت اخبار رسيده موجب شد كه آنان تصور كنند اين اخبار توسط خودِ سرويس مخفى آلمان در اختيار او گذارده شده است. هنگامى كه او دو صندوق مملو از اسناد فوقالعاده با اهميت با خود به ورشو آورد، رؤساى او به اعتبار اين اسناد شك كرده و از پذيرفتن آنها خوددارى كردند ولى به سوسنووسكى اجازه داده شد كه اين اسناد را به ساير سرويسهاى اطلاعاتى بفروشد.
سرويس اطلاعاتى فرانسه Deuxieme Bureau كه اهميت آنها را دريافته بود مقدارى از آن را خريد. اطلاعات بريتانيا نيز در اين خريد شركت كرد. مبالغ هنگفتى براى اطلاعات بعدى به سوسنووسكى پيشنهاد شد و تنها پس از دستگيرى او بود كه ورشو متوجه اشتباه خود گرديد. ولى ديگر دير شدهبود.
پس از دستگيرى شبكه جاسوسى، دادگاهى ترتيب داده شد. فرالين وان .ب و فرالين وان .ن محكوم به مرگ شدند. آخرين فرجام آنان توسط هيتلر رد شد. اين دو در حالى كه هنوز به سوسنووسكى وفادار بودند جان سپردند.
يكى ديگر از خانمهايى كه با سوسنووسكى روابطى داشت به طريق كاملاً متفاوتى عكسالعمل نشان داد. او صاحب يك مغازه لباسفروشىِ كوچك در نقطه غربى برلن بود. چون نقش او در اين واقعه خيلى ناچيز بود، ضد جاسوسى آلمان به دادگاه پيشنهاد كرد كه تعقيب او را متوقف كنند. زيرا فكر مىكردند كه شايد بتوانند از او استفاده كنند. البته براى اين خانم شرح داده شد كه در صورتى كه با آنان همكارى كامل نكند تعقيب او را از سر خواهند گرفت. ولى حتى اين احتياط نيز بى مورد بود. زيرا هنگامى كه او حقايق را درباره سوسنووسكى و همدستان او شنيد، چنان عصبانى شد كه تصميم گرفت از سرويس مخفى لهستانى انتقام بگيرد.
بنا به دستور ضدجاسوسي او به فعاليت خود براى لهستانىها ادامه داد و آنها پس از تحقيقات لازمه او را دوباره براى خدمت در سرويسشان پذيرفتند. او بتدريج يكى از پرارزشترين و قابلاعتمادترين همدستان آلمان شد بهطوريكه با كمك او ده تن از مأمورين لهستانى را به دام انداختند.
آلمانها پس از مدتي سوسنووسكى را در مقابل آزادى چند تن از افرادشان كه توسط لهستانىها دستگير شده بودند به آنها بازگرداندند.
درنتيجه اين وقايع ستاد كل ارتش آلمان مجبور شد كليه طرحهاى خود را تغيير دهد. البته مدت زيادى طول كشيد تا آلمانها توانستند اين عقبافتادگى را جبران كنند.
متن كامل :
نسخه قابل چاپ
آرشیو
کلام ولایت
مصاحبه و سخنرانی وزیر
اطلاعیه ها و بیانیه ها
اخبار
اخبار استان ها
سخن هفته
آگاه سازی و هشدارها
تازه های نشر
مقاله
کتاب ها
داستان های اطلاعاتی
درباره ما
ارتباط با ما
آیا می دانید؟
تاریخچه ستاد خبری
قوانین و مقررات
پیوندها
چهارشنبه 8 بهمن 1399
Wednesday, January 27, 2021
الأربعاء, جمادى الثانية 14, 1442
1/27/2021 12:20:12 AM
00:20:12
کلیه حقوق این پایگاه متعلق به وزارت اطلاعات است و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع می باشد.